Начало
Термини
Звезди
Планети
Мъглявини
Галактики
Звездни купове
Комети и астероиди
Слънчевата система
Каталог NGC
Каталог на Месие
Телескопите
Учени и космонавти
Съзвездия
Космическите мисии
Време и календари
 
Новите теми в сайта
Астро-наблюдения
Астроснимка на деня
Тестове
 
 
Форуми
Звездно общество, форум в all.bg, форум в dir.bg
 
Обсерватории
Белоградчик, Варна, Габрово, Планетариум Варна, Рожен, Смолян, Соф.университет, още...
 
Любителски
За начинаещи
 
Клубове
ААС, Смолян, Хелиос-Хасково
 
Други
ИА БАН, Инст.косм.изсл., Календар, САБ, Списание 8
 
Чужди
Къде е МКС?, Atlas, Comets, ESA, ESO, Greenwich , NASA, още...
 
Космическа совалка - (Space Shuttle) Космическият кораб за многократно използване на NASA.
Американската космическата совалка е пилотируем космически кораб, позволяващ многократно използване за пренос на товари и екипаж от Земята до орбита и обратно. Той е проектиран да напуска Земята чрез вертикално изстрелвана ракета, а се завръща, приземявайки се хоризонтално върху писта, подобно на самолет. След многобройни отлагания, на 12 април 1981 г. от космодрума Канаверал е осъществено първото извеждане на космическа совалка в орбита около Земята с екипаж от двама пилоти, които след полет от 54.4 ч. се приземяват успешно в Калифорния в базата на ВВС Едуардс.

За официална дата по работата по проекта за създаване на космически кораб за многократно използване тип космическа совалка се счита 5 януари 1972 г., когато американския президент Р. Никсън утвърждава програмата на НАСА, съгласувана с Министерството на отбраната. По мнение на военните специалисти космическата совалка трябва да извърши качествен скок в областта за използване на космоса за военни цели - като средство за извеждане на военни спътници на орбита около Земята и осигуряване на техническо обслужване на техниката на околоземна орбита, включително ремонт или унищожаване на повредена техника и изпитания на експериментални оръжия в космоса.

Космическата совалка е предназначена за извеждане на товари с военно или друго предназначение на ниска околоземна орбита. Тя представлява свръхзвуков летателен апарат с делтовидни крила, който е в състояние да пренася значително количество полезен товар и да осигурява на екипажа необходимите условия за живот и работа. Екипажът на совалката е от четири души: командир, пилот, специалист по програмата на полета и специалист по товара. При извънредни обстоятелства, например при спасителна операция, на борда на кораба може да се поберат до 10 души.

Совалката има дължина 37.26 м., размах на крилете 23.8 м. и височина 17.27 м. При старт нейната маса с полезен товар е 85-114 т. В носовата част на кораба се намират херметичната кабина на екипажа, разделена вертикално на три секции. Горната секция е палубата за управление, където командира и пилота контролират кораба. При изстрелване на совалката със седем членен екипаж, в тази секция се разполагат и още двама души от екипажа. Останалите трима астронавти се намират в средната секция, под палубата за управление на полета. Кухнята, тоалетната, спалните помещения, склада и отделенията за експерименти се намират в средната палуба. Там са разположени люка за преминаване до и от превозното средство след приземяване и люка за товарния отсек. Астронавтите преминават през този люк, когато се налага излизане в открития космос. Под средната палуба се намират резервоарите с въздух и вода. Всички прозорци в кабината са направени от три панела: вътрешен панел за осигуряване на херметизация, противоударен панел в средата и външен, термозащитаващ панел.

В средната част на кораба се намира товарния отсек с дължина 18.3 м. и диаметър 4.6 м. В отсека е разположен механичен, дистанционно управляем от кабината манипулатор за извършване на различни дейности с товара на кораба, както и за дейности по другите космически обекти, вкл. спътници, без да се налага излизането на екипаж в открития космос. Товарният отсек на совалката е приспособим за извършване на различни дейности. Той може да пренася сателити, космически кораби и научни лаборатории на и от земна орбита. Той е и също работно място за астронавтите при ремонт на сателити и място за съхранение на спътници, прибрани от космоса за ремонт на Земята.
В задната част на кораба се намира двигателния отсек. В него са разположени три двигателя, работещи с течен водород и кислород.
Животоподдържащата и терморегулиращата системи осигуряват на екипажа изкуствена атмосфера от кислород и азот с температура от 18.3 до 26.6ºС.
Целият космически кораб е облицован отвън с термозащитни плочи, които го предпазват от силното нагряване при навлизане в плътните атмосферни слоеве. На различните участъци от корпуса в зависимост от степента на нагряване термозащитата е направена от различни материали.

На 28 януари 1986 г. милиони телевизионни зрители, очакващи изстрелването на совалката Чалънджър, станаха свидетели на трагедия. Чалънджър избухна малко преди втората минута от полета, погубвайки целия седем членен екипаж. След проведеното разследване за причините, довели до тази катастрофа, се оказва, че обвивката между две от секциите на ракетните двигатели е била повредена, предизвиквайки изпускане на газ, който избухва и причинява експлозията.
Друга катастрофа с космическа совалка стана на 1 февруари 2003. При навлизане в плътните слоеве на атмосферата на височина около 63 километра се разруши и изгоря совалката Колумбия със 7-членен екипаж на борда.
Още информация:
ApolloАполо - програмата на NASA за приземяване на човек на Луната.
БуранРуският аналог на американската космическа совалка.
ЛуноходПървият дистанционно управляем самоходен апарат, изпратен на Луната.
МагеланMagellan - сонда за изследване на повърхността и вътрешния строеж на Венера.
ОдисейUlysses-проект на NASA и ESA за изследване на полярните области на Слънцето.
Cassini-HuygensМисия за изследване на Сатурн и мистериозната й луна Титан.
ClementineИзследване на астероида Geographos и влиянието на космическата радиация.
CobeCosmic Background Explorer - Мисия за изучаване на радиацията в Космоса.
CONTOURComet Nucleus Tour - мисия на NASA до две комети.
DawnМисия за изследване на най-старите астероиди в слънчевата система Веста и Церера.
GAIAМисия на ESA за съставяне на точна карта на небето.
GalileoМисия на NASA за изследване на Юпитер.
HipparcosМисия на ESA за създаване на прецизен каталог на звездите.
Lunar ProspectorМисия на NASA за изследване на Луната.
Mars Global SurveyorМисия на NASA за изучаване на Марс.
Mars PathFinderМисия за изучаване на Марс.
Mars Polar LanderСондата, която аварира при спускането си на Марс в края на 1999 г.
NearNear Earth Asteroid Rendezvous - Изучаване на астероида Ерос.
PioneerPioneer 10 & 11 са космически сонди за изучаване на Юпитер и Сатурн.
SohoМисия за изучаване на Слънцето, слънчевия вятър и хелиосферата.
StarDustМисия за вземане на образци от кометен прах.
VikingПървата мисия за изследване на Марс.
VoyagerМеждузвездна мисия на NASA.
JunoКосмическа мисия на NASA за изучаване на Юпитер.