Начало
Термини
Звезди
Планети
Мъглявини
Галактики
Звездни купове
Комети и астероиди
Слънчевата система
Каталог NGC
Каталог на Месие
Телескопите
Учени и космонавти
Съзвездия
Космическите мисии
Време и календари
 
Новите теми в сайта
Астро-наблюдения
Астроснимка на деня
Тестове
 
 
Форуми
Звездно общество, форум в all.bg, форум в dir.bg
 
Обсерватории
Белоградчик, Варна, Габрово, Планетариум Варна, Рожен, Смолян, Соф.университет, още...
 
Любителски
За начинаещи
 
Клубове
ААС, Смолян, Хелиос-Хасково
 
Други
ИА БАН, Инст.косм.изсл., Календар, САБ, Списание 8
 
Чужди
Къде е МКС?, Atlas, Comets, ESA, ESO, Greenwich , NASA, още...
 
Буран - Руският аналог на американската космическа совалка.
По предназначение Буран се явява многоцелеви транспортен въздушно-космически летателен апарат. Като товарен кораб е необходимо да извършва множество операции по транспортиране на екипаж и товари с определена маса и габарити по трасето Земя-Орбита-Земя. Като въздушно-космически кораб е длъжен да извършва полет, изпълнявайки планирано управляемо спускане от космоса в плътните слоеве на атмосферата и приземяване на зададена точка от земната повърхност. Заради изискванията за осигуряване на безопасността на екипажа, съхранението на товарите и многократното използване е избрано хоризонталното приземяване, подобно на самолетите, върху бетонна полоса с определени размери.

Буран е руският аналог на американската космическа совалка. Орбиталният кораб Буран е създаден по самолетна схема, с нискоразположени триъгълни крила. В носовата му част се намират херметически затворената кабина на екипажа с обем от 73 м3, отсекът за бордовото оборудване и блок за управление на двигателя. В средната част се намира товарния отсек с отварящ се отгоре панел, в който се намира манипулатор за изпълнение на товаро-разтоварната дейност и за различните дейности по обслужването на космическите обекти. Под товарния отсек са разположени агрегатните системи за енергоснабдяване и поддържане на температурния режим. В задната част се намира двигателния отсек. Двигателите на Буран му позволяват извеждане в околоземна орбита, изпълнение на корекции на орбитата, маневриране за обслужване на орбиталните комплекси и напускане на орбитата. За конструирането на Буран са използвани алуминиеви сплави, титан и други материали. За да може да устои на аеродинамичното нагряване при спускане от орбита, външната повърхност на кораба е облицована с термоизолиращо покритие, позволяващо многократно използване.

Буран е дълъг 35,4 м., висок е 16,5 м. и има размах на крилата 24 м. Диаметърът на товарния отсек е 4,6 м. и е с дължина 18 м. Масата на кораба при старт е 105 т., а масата на товара за извеждане на орбита е до 30 т. Заради големите си размери Буран не може да се транспортира до космодрума с наземни транспортни средства, затова той се пренася по въздуха с модифициран за тази цел самолет ВМ-Т или многоцелеви транспортен самолет Ан-225.

За извеждането на Буран в орбита се използва универсалната двустепенна ракета Енергия, към централната част на която се закрепва самия кораб. Двигателите на първа и втора степен на Енергия се включват практически едновременно и развиват огромна тяга. В първият изпитателен безпилотен полет на Буран от космодрума Байконур на 15 ноември 1988 г. Енергия е извела кораба за 476 секунди на височина 150 км, като първата степен се е отделила на 146-тата секунда на височина 52 км. След отделянето на Буран от втората степен на ракетата са задействани двукратно неговите двигатели за достигане на нужната скорост за излизане в орбита на височина 250 км.

За напускане на орбита Буран преминава на траектория за спускане с голям наклон. До височина 20 км. се използва газодинамично и аеродинамично управление, а в крайния етап от полета се използва само аеродинамичното управление, а при кацане си използва и спирачен парашут. Първият изпитателен полет на Буран в безпилотен вариант завършва с успешно автоматично приземяване в района на космодрума.

Разработката на Буран е продължила повече от 10 години. Първият полет е бил предшестван от огромно количество научно-изследователска и конструкторска работа по създаването на орбиталния кораб и неговите системи, теоритичните и експериментални изследвания по определяне на аеродинамичните, акустичните, топлофизичните и други характеристики и мн.др.
Още информация:
ApolloАполо - програмата на NASA за приземяване на човек на Луната.
Космическа совалка(Space Shuttle) Космическият кораб за многократно използване на NASA.
ЛуноходПървият дистанционно управляем самоходен апарат, изпратен на Луната.
МагеланMagellan - сонда за изследване на повърхността и вътрешния строеж на Венера.
ОдисейUlysses-проект на NASA и ESA за изследване на полярните области на Слънцето.
Cassini-HuygensМисия за изследване на Сатурн и мистериозната й луна Титан.
ClementineИзследване на астероида Geographos и влиянието на космическата радиация.
CobeCosmic Background Explorer - Мисия за изучаване на радиацията в Космоса.
CONTOURComet Nucleus Tour - мисия на NASA до две комети.
DawnМисия за изследване на най-старите астероиди в слънчевата система Веста и Церера.
GAIAМисия на ESA за съставяне на точна карта на небето.
GalileoМисия на NASA за изследване на Юпитер.
HipparcosМисия на ESA за създаване на прецизен каталог на звездите.
Lunar ProspectorМисия на NASA за изследване на Луната.
Mars Global SurveyorМисия на NASA за изучаване на Марс.
Mars PathFinderМисия за изучаване на Марс.
Mars Polar LanderСондата, която аварира при спускането си на Марс в края на 1999 г.
NearNear Earth Asteroid Rendezvous - Изучаване на астероида Ерос.
PioneerPioneer 10 & 11 са космически сонди за изучаване на Юпитер и Сатурн.
SohoМисия за изучаване на Слънцето, слънчевия вятър и хелиосферата.
StarDustМисия за вземане на образци от кометен прах.
VikingПървата мисия за изследване на Марс.
VoyagerМеждузвездна мисия на NASA.
JunoКосмическа мисия на NASA за изучаване на Юпитер.