Начало
Термини
Звезди
Планети
Мъглявини
Галактики
Звездни купове
Комети и астероиди
Слънчевата система
Каталог NGC
Каталог на Месие
Телескопите
Учени и космонавти
Съзвездия
Космическите мисии
Време и календари
 
Новите теми в сайта
Астро-наблюдения
Астроснимка на деня
Тестове
 
 
Форуми
Звездно общество, форум в all.bg, форум в dir.bg
 
Обсерватории
Белоградчик, Варна, Габрово, Планетариум Варна, Рожен, Смолян, Соф.университет, още...
 
Любителски
За начинаещи
 
Клубове
ААС, Смолян, Хелиос-Хасково
 
Други
ИА БАН, Инст.косм.изсл., Календар, САБ, Списание 8
 
Чужди
Къде е МКС?, Atlas, Comets, ESA, ESO, Greenwich , NASA, още...
 
Джордано Бруно - Изгореният на клада италиански учен и философ.
В края на XVI и началото на XVII век всесилната църква безпощадно преследва учените-последователи на Коперник, пропагандиращи и развиващи неговото учение. Коперник доказва, че не Земята, а Слънцето се явява централното тяло, около което се въртят планетите, в това число и Земята. Разрушавайки по този начин теорията на Птолемей, че Земята е центъра на света, Коперник си навлича гнева на църквата.

На 17 февруари (ст.стил) 1600 година на един от площадите в Рим е изгорен на клада великият италиански учен и философ Джордано Бруно. Неговото престъпление е отстъпване от учението на католическата църква, а също така и че той е най-запаления поддръжник на учението на Коперник. Дори във своите възгледи за Вселената той отива доста по-далеч от Коперник.

В тези години, когато живее и работи Бруно, учението на Коперник има много поддръжници. Но за църквата Бруно е най-опасния и най-ненавиждания враг, не само защото той е един от най-образованите хора на своето време, но защото е и писател и превъзходен оратор. Неговото слово достига до дълбините на душите на всички, които слушат лекции му или четат произведенията му. Той вдъхновено говори и пише за безкрая на Вселената и неизброимите светове, за огромни слънца, каквито се явяват звездите по небето, за планетите, подобни на Земята, обикалящи около звезди и за живи същества, обитаващи тези планети. В съзнанието на неговите слушатели и читатели се създава представа за това колко малки сме самите ние в сравнение с размерите на Вселената и как хората са принудени да вярват в божествени сили, а не да опознават природата.

Своя ярък живот Бруно посвещава на борбата за тържествуване на науката. Роден е през 1548 година в Италия, близо до Неапол, в религиозно семейство. Като юноша е изпратен в манастир, за да стане верен слуга на църквата. Но неговия свободолюбив характер не му позволява да се примири с манастирските порядки. Жаждата му за знания и непреодолимото желание да се учи и да предава своите знания на хората са много силни. Тайно от управниците на манастира, той се запознава с учението на Коперник и става негов последовател. Много скоро служителите на църквата го обвинивят за този му интерес към науката. В тези времена това означава наказание от църковните власти. Бруно напуска манастира и дълги години се скита в чужбина, но никъде не може спокойно да живее и работи. Преследван от църквата, той е принуден да се мести от една държава в друга. Живее в Швейцария, Франция, Англия и в Германия. Навсякъде чете лекции, издава книги, разгромява на публични диспути поддръжниците на Птолемей. И любознателните хора жадно поемат вдъхновените слова на Бруно, убеждавайки ги във всемогъществото на науката.

В учението на Бруно Вселената е безконечна – което значи, че в нея не може да има никакъв център. Нашето огромно Слънце е само една от неизброимите звезди на небето, които са на огромно разстояние от нас и затова изглеждат толкова малки. Бруно оспорва твърдението, че само на Земята може да има живот. Според него живот може да възникне и на други слънчеви системи и на невидими за нас, поради разстоянията, далечни планети, въртящи се около други звезди. Той доказва също, че не само Земята, но и Слънцето и звездите се въртят в кръг около своята ос, а също и че в слънчевата система освен известните планети, съществуват и други, на които предстои да бъдат открити.

В тези времена е невъзможно да бъдат доказани с наблюдения тези мисли и догадки на Бруно, защото всички наблюдения се извършват с невъоръжено око. Но Бруно не се лъже – всички негови идеи впоследствие се потвърждават от науката с помощта на мощни телескопи, спектрален анализ и фотография.

Лесно е да си представим какъв опасен и ненавиждан враг е Бруно за църквата, особено за римската. През 1592 година църквата успява да го залови и той прекарва седем години в тъмница. Желанието на неговите врагове е той да се отрече от своите възгледи и убеждения. Но Бруно не се предава, дори и когато е положен на кладата. А в годините след неговата смърт се появят открития, които били точно потвърждение на учението на Коперник и гениалните догадки на Бруно.
Още информация:
Николай КоперникПолски учен, пръв изказал теорията за хелиоцентрична слънчева система.
Тихо БрахеДатски астроном, чиито наблюдения помагат на Кеплер да открие законите за движение на планетите.
Галилео ГалилейПървият учен, използвал зрителна тръба за своите наблюдения.
АристархГръцки философ от остров Самос, живял през 4-3 век пр.н.е.
Йохан КеплерСъздателят на законите за движение на небесните тела в слънчевата система.
Исак НютонУченият, формулирал законите на небесната механика.
Кристиан ДоплерАвстрийски физик, известен с откриването на т.нар. “доплеров ефект”.
Леон ФукоПървият учен, доказал с помощта на махало земното околоосно въртене.
Фред ХойлАнглийски астрофизик и писател
Фридрих БеселГермански астроном и математик
Хенри КавендишАнглийски химик и физик, откривател на водорода.
Едуард Емерсън БарнардАмерикански астроном, открил звездата с най-голямо собствено двжение и петия спътник на Юпитер.
Константин ЦиолковскиРуски учен, основоположник на космонавтиката.
Алберт АйнщайнСъздателят на теорията за относителността, която слага край на класическата представа за време и пространство.
Карл СейгънЕдин от най-силните гласове в науката и образованието за 20-и век.
Кучето ЛайкаПътникът на втория в света съветски изкуствен спътник на Земята.
Валентина ТерешковаПървата жена-космонавт в света.
Юрий ГагаринПървият космонавт в света.
Вилхелм Конрад РьонтгенНемски физик, открил рентгеновите лъчи
Хайнрих Рудолф ХерцНемски учен, който за първи път излъчва и приема радио вълни и доказва тяхното съществуване.
Клайд ТомбоАмерикански астроном, открил планетата-джудже Плутон.
Андерс Йонас АнгстрьомШведски физик, открил наличието на водород в Слънцето.
Карл ЯнскиАмерикански радиоинженер, открил радиоизлъчването от центъра на Млечния път.