Начало
Термини
Звезди
Планети
Мъглявини
Галактики
Звездни купове
Комети и астероиди
Слънчевата система
Каталог NGC
Каталог на Месие
Телескопите
Учени и космонавти
Съзвездия
Космическите мисии
Време и календари
 
Новите теми в сайта
Астро-наблюдения
Астроснимка на деня
Тестове
 
 
Форуми
Звездно общество, форум в all.bg, форум в dir.bg
 
Обсерватории
Белоградчик, Варна, Габрово, Планетариум Варна, Рожен, Смолян, Соф.университет, още...
 
Любителски
За начинаещи
 
Клубове
ААС, Смолян, Хелиос-Хасково
 
Други
ИА БАН, Инст.косм.изсл., Календар, САБ, Списание 8
 
Чужди
Къде е МКС?, Atlas, Comets, ESA, ESO, Greenwich , NASA, още...
 
Cassini-Huygens - Мисия за изследване на Сатурн и мистериозната й луна Титан.
Седем годишното пътешествие на сондата Хюйгенс на Европейскаа космическа агенция на борда на космическия кораб Касини приключва успешно на 14 януари 2005 г. Обединената мисия ESA и NASA е успешно изстреляна на 15 октомври 1997 г. и достига до Сатурн на 1 юли 2004 г.

Докато орбиталният апарат Касини продължава да изследва Сатурн и неговите пръстени, сондата Хюйгенс се спуска с парашут през гъстата атмосферата на Титан до неговата повърхност. Забулен в оранжева мъгла, която скрива повърхността, Титан е един от най-мистериозните обекти в нашата слънчева система. От всичките известни сатурнови спътници, Титан е най-голямият от тях и е втори по големина спътник в Слънчевата система. Титан е по-малък от Ганимед (най-големият спътник на Юпитер), но е по-голям от планетата Меркурий и нашата Луна. Титан е единственият спътник в Слънчевата система, който има собствена атосфера и неговата повърхност не може да бъде наблюдавана директно. Атмосферата му е много плътна и богата на органични съединения и именно тя предизвиква интереса на учените, понеже много наподобява атмосферата, която е имала младата Земя, преди появата на живота.

За достигане на далечния Сатурн на тежката мисия Касини/Хюйгенс е нужна помощ, добивайки ускорение чрез серия от гравитационни маневри. На 1 юли 2004 корабът Касини, пресичайки равнината на пръстените, навлиза в орбита около Сатурн и започна своята мисия за изследване на планетата, мистериозната луна Титан, пръстените и сложното магнитно поле. Касини ще направи 74 обиколки около планетата, като ще се приближи 44 пъти до Титан.

Повърхността на ТитанСлед пътешествие от 4 милиарда километра през Слънчевата система на 24 декември 2004 г. сондата Хюйгенс се отделя от кораба Касини и след 22 обиколки около Титан, на 14 януари 2005 г. в 10:13 UT, се спуска в плътната му атмосфера, за да достигне до повърхността около два и половина часа по-късно. Сондата навлиза в атмосферата със скорост 20 000 км/час и след забавянето до около 1400 км/час се използва серия от парашути за контролиране на спускането. Инструментите на Хюйгенс правят изследвания през цялото това спускане, изучавайки химичния състав на титановата атмосфера, нейното състояние и облаците й, и накрая повърхността. Това са най-очакваните данни и изображения от цялата мисия. В продължение на 1 час и 12 минути корабът Касини приема информацията от сондата, докато не се скрива зад хоризонта и потокът от данни прекъсва.

Почти 500 мегабайта информация, получена от Хюйгенс по време на неговото спускане през атмосферата и от повърхността на Титан, включително 350 снимки, разкриват пейзаж, обхванат от ерозия, нацепен от множество канали и покрит с каменисти обекти, с температурата на повърхността минус 180 градуса по Целзий.

Атмосферата е анализирана от Хюйгенс по време на спускането от височина 160 км. до приземяването и е открита постоянна смес от метан и азот. Метановата концентрация се увеличава постоянно с намаляване на височината. Открити са облаци от метан на височина 20 км над повърхността и мъгла от метан и етан близо до повърхността.

Сигналът от сондата, следен от Глобалната мрежа от радиотелескопи на Земята, помага да се пресъздаде точно траекторията на спускане на апарата с точност до километър и доставя данни за ветровете на Титан. Първите анализи на приетия сигнал показват, че Хюйгенс е продължил да предава данни около 3 часа след приземяването. По време на спускането си Хюйгенс записва и звуци с надеждата да бъде уловен тътен от гръмотевица.

Докосвайки повърхността със скорост 4,5 метра в секунда, цяла серия от инструменти осигурява голямо количество от данни за структурата на повърхността, която е подобна на мокър пясък или глина, покрита с тънка кора, и съставена главно от мръсен воден и въглеводороден лед.

Още информация за успешно изпълнената мисия на Хюйгенс може да намерите в сайтовете на ESA и NASA.

До есента на 2017 г. са изминало почти 20 г. от мисията Касини, които включват 7-годишното пътешествие от Земята и 13 години в орбита около Сатурн. Горивото на космическия апарат е на привършване и без гориво орбитата на апарата няма да може да бъде контролирана от операторите на мисията. Смята се, че на две от луните на Сатурн, Енцелад и Титан, може да имат среда, подходяща за живот или да има "пребиотична" такава. За да се избегне възможността Касини да се сблъска с някоя от тези луни, НАСА избира да изгори космическия кораб в плътната атмосфера на Сатурн. По този начин Касини няма да замърси бъдещите проучвания за обитаемост и потенциален живот на тези луни.

От април 2017 год. апаратът започва серия от 22 спускания между планетата Сатурн и нейните пръстени, а 15 септември 2017 е последният ден от мисията Касини. На този ден Касини се спуска в плътната Сатурнова атмосфера, изгаряйки в нея и става част от огромната планета.
Още информация:
ApolloАполо - програмата на NASA за приземяване на човек на Луната.
БуранРуският аналог на американската космическа совалка.
Космическа совалка(Space Shuttle) Космическият кораб за многократно използване на NASA.
ЛуноходПървият дистанционно управляем самоходен апарат, изпратен на Луната.
МагеланMagellan - сонда за изследване на повърхността и вътрешния строеж на Венера.
ОдисейUlysses-проект на NASA и ESA за изследване на полярните области на Слънцето.
ClementineИзследване на астероида Geographos и влиянието на космическата радиация.
CobeCosmic Background Explorer - Мисия за изучаване на радиацията в Космоса.
CONTOURComet Nucleus Tour - мисия на NASA до две комети.
DawnМисия за изследване на най-старите астероиди в слънчевата система Веста и Церера.
GAIAМисия на ESA за съставяне на точна карта на небето.
GalileoМисия на NASA за изследване на Юпитер.
HipparcosМисия на ESA за създаване на прецизен каталог на звездите.
Lunar ProspectorМисия на NASA за изследване на Луната.
Mars Global SurveyorМисия на NASA за изучаване на Марс.
Mars PathFinderМисия за изучаване на Марс.
Mars Polar LanderСондата, която аварира при спускането си на Марс в края на 1999 г.
NearNear Earth Asteroid Rendezvous - Изучаване на астероида Ерос.
PioneerPioneer 10 & 11 са космически сонди за изучаване на Юпитер и Сатурн.
SohoМисия за изучаване на Слънцето, слънчевия вятър и хелиосферата.
StarDustМисия за вземане на образци от кометен прах.
VikingПървата мисия за изследване на Марс.
VoyagerМеждузвездна мисия на NASA.
JunoКосмическа мисия на NASA за изучаване на Юпитер.